«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αναδεικνύοντας τη σημασία της Πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας στον τομέα της υγείας, μάς παρέχει μέσα ικανά για ολοένα πιο έγκαιρη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία.

Η πρώιμη διάγνωση ορισμένων παθήσεων οδηγεί αναμφίβολα στην σωστότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, καθιστώντας την αξία των προληπτικών εξετάσεων (check up) ανεκτίμητη.

Αρκεί να αφιερώσετε μερικές ώρες κάθε χρόνο για τις βασικές προληπτικές εξετάσεις, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε έγκαιρα οποιαδήποτε πάθηση και να έχετε λιγότερο άγχος για την κατάσταση της υγείας σας, αφού την παρακολουθείτε τακτικά.
Έλεγχος πρέπει να γίνεται τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά καθώς αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης συναντώνται όλο και συχνότερα σε μικρές ηλικίες.

Στα παιδιά ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 2,5-3 ετών και ένα δεύτερος έλεγχος σε ηλικία 6-7 ετών. Επόμενος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην εφηβεία μεταξύ 13-15 ετών. Ένα πλήρες check up είναι απαραίτητο γύρω στα 20 έτη και εφ’ όσον δεν υπάρχουν ενδείξεις ή δεν έχουμε κάποια ανησυχητικά συμπτώματα, ο επόμενος έλεγχος είναι ανά 5ετία και συχνότερα μετά τα 35-40 έτη.

Ένα βασικό προληπτικό check up για όλες τις ηλικίες (παιδιά, νέους και ενήλικες) πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο:
– Αναιμίας (Γενική Αίματος, Σίδηρος, Φεριτίνη, Β12, Φυλλικό οξύ)
– Νεφρικής λειτουργίας (Γενική Ούρων, Ουρία, Κρεατινίνη)
– Ηπατικής λειτουργίας (SGOT, SGPT, γGT, ALP)
– Δυσλιπιδαιμίας (Τριγλυκερίδια, Ολική Χοληστερίνη, HDL/LDL, Αθηρωματικός Δείκτης, Ολικά Λιπίδια)
– Διαβήτη (Σάκχαρο, HbA1C)

Εκτός από τις παραπάνω βασικές εξετάσεις υπάρχουν και πιο ειδικές που πρέπει να γίνονται βάση ηλικίας, φύλου, κληρονομικότητας, συμπτωματολογίας (έντονη κόπωση, έντονοι πόνοι κλπ), συνηθειών (κάπνισμα, εντατική άσκηση κλπ).

Ειδικά πακέτα περιλαμβάνουν εξετάσεις για έλεγχο: θυρεοειδούς, υπέρτασης, ρευματοπάθειας, οστεοπόρωσης, ορμονολογικών διαταραχών, θρομβοφιλίας, προγεννητικό.

Απαραίτητος για σεξουαλικώς ενεργά άτομα είναι ο έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (HIV, HbsAg, HCV, VDRL).

Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε τεστ Παπανικολάου ενώ μετά τα 40 να κάνουν έλεγχο μαστών. Επίσης υπάρχουν αιματολογικές εξετάσεις για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του γαστρεντερολογικού.

Για τους άνδρες, μετά τα 40 εφαρμόζεται μία προληπτική εξέταση που αποσκοπεί στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, το PSA.

Για να οργανώσετε το ετήσιο check up σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματά τους.

Στην BIOMEDICIN μπορείτε να επιλέξετε από μία σειρά προτεινόμενων check up ή μπορούμε να δημιουργήσουμε για εσάς εξατομικευμένα, βάση των αναγκών σας, στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Επίσης αναλαμβάνουμε οργανωμένα check up εταιριών, αθλητικών συλλόγων κτλ. στο χώρο τους.

2016 © Copyright - BIOMEDICIN