ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ – ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑ
Το ουρικό οξύ αποτελεί το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πουρινών. Οι πουρίνες αποτελούν δομικό συστατικό του γεννετικού υλικού στον πυρήνα των κυττάρων, το γνωστό σε όλους μας DNA καθώς βρίσκονται και σε ορισμένα τρόφιμα. Στον ανθρώπινο οργανισμό τα 2/3 παράγονται ενδογενώς και το 1/3 το προσλαμβάνουμε από τις τροφές.
Υπερουριχαιμία ονομάζεται η αύξηση του ουρικού οξέος στο αίμα (>7,2mg\dl στους ενήλικες και >5,5 mg\dl στα παιδιά).
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ
νεφρολιθίαση
χολολιθίαση
ουρική αρθρίτιδα
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ – ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλή περιεκτικότητα λιπαρών
- Κοτόπουλο και ψάρι
- Αυγά (έως 3 την εβδομάδα)
- Ελαιόλαδο
- Ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι (κυρίως ολικής άλεσης)
- Δημητριακά
- Ανθρακούχα ποτά (αλκαλοποιούν τα ούρα)
- Μέλι, ζάχαρη, σοκολάτα, γλυκά
- Τσάι, καφές (1/μέρα)
- Φιστίκια, καλαμπόκι
ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
- Αλλαντικά
- Κυνήγι
- Εντόσθια ζώων (συκωτάκια, νεφρά κλπ)
- Λιπαρά κρέατα (αρνί, μοσχάρι, χοιρινό) καθώς και οι ζωμοί τους
- Θαλασσινά (σαρδέλα, μύδια, χτένια, γαρίδες, αστακός, χταπόδι, ρέγγα, σκουμπρί)
- Αρακάς, σπαράγγια και σπανάκι (στην οξεία φάση)
- Αυγοτάραχο, ταραμάς
- Μαγιά (μπύρα)
- Αμύγδαλα
ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ
- Μείωση του βάρους στα παχύσαρκα άτομα
- Κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, περισσότερες φορές την ημέρα και ΟΧΙ μεγάλα και βαριά γεύματα τη νύχτα.
- Αυξημένη πρόσληψη υγρών (>3 lt την ημέρα) υπό τη μορφή νερού καθώς και φρουτοχυμών (βοηθούν τη νεφρική απέκκριση του ουρικού οξέως)
- Αποφεύγονται τα τηγανητά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- Αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
- Το ουρικό οξύ αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση
- Να αποφεύγεται η υπερβολική άσκηση διότι προκαλεί αύξηση του ουρικού οξέως