ΥΠΕΡΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΑΙΜΙΑ – ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
Η χοληστερίνη είναι λιπίδιο που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο ήπαρ αλλά προσλαμβάνεται και από τις τροφές. Μια συγκεκριμένη ποσότητα είναι απαραίτητη για πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως για τη σύνθεση βιταμίνης D, ορμονών, χολικών αλάτων αλλά και για τη κατασκευή κυτταρικών μεμβρανών. Αυξημένες τιμές χοληστερίνης στο αίμα αντιθέτως αυξάνουν τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η χοληστερίνη μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος μέσα από το αίμα με ουσίες που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Αυτές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες:
– τις υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (HDL)
– τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL)
Η HDL είναι η καλή λιποπρωτεΐνη γιατί απομακρύνει την χοληστερίνη από τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών προς το συκώτι και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφραγμάτων. Η LDL είναι η κακή λιποπρωτεΐνη γιατί σχηματίζει λιπαρά εναποθέματα στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών και δημιουργεί την αθηροσκληρωτική πλάκα.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ
- Όσπρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα)
- Άπαχα κρέατα (κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρια)
- Φρούτα και λαχανικά (κυρίως τα φυλλώδη που περιέχουν λουτεΐνη και τουλάχιστον 6 μερίδες ημερησίως)
- Λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλα, σκουμπρί, τόνος, πέστροφα, λιθρίνι, βακαλάος) πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα που αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL και μειώνουν την συγκολλητική ικανότητα των αιμοπεταλίων
- Ελαιόλαδο (παρθένο)
- Ανάλατοι και ωμοί ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους) μειώνουν την LDL
- Μαύρη σοκολάτα (αυξάνει την HDL)
- Πράσινο τσάι (μειώνει την LDL)
- Βρώμη (πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και β- γλυκάνη, μειώνει την LDL)
- Κόκκινο κρασί (αυξάνει την HDL)
- Φυτικές μαργαρίνες (περιέχει φυτικές στερόλες)
- Αβοκάντο
- Σκόρδο
- Σουσάμι (αυξάνει την HDL)
- Ηλιόσπορος, λιναρόσπορος και κολοκυθόσπορος (πλούσιος σε Ω3)
- Δημητριακά ολικής άλεσης
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ
|
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
|