Ο ερχομός της άνοιξης, της ωραιότερης εποχής του χρόνου σημάνει και την εμφάνιση πολλών εποχιακών αλλεργιών που ταλαιπωρούν πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι φανταζόμαστε, μετατρέποντας την άνοιξη σε εφιάλτη.
Οι έρευνες λένε πως περίπου ένας στους πέντε πάσχει -ή πιστεύει ότι πάσχει- από αλλεργία, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν τα συμπτώματα, αλλά αγνοούν ότι οφείλονται στην «εποχική μάστιγα».
Τι είναι όμως η αλλεργία;
Με τον όρο αλλεργία εννοούμε κάθε παθολογική αντίδραση ή ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν εξωτερικό παράγοντα ο οποίος συνήθως θεωρείται ακίνδυνος. Ο παράγοντας αυτός που ονομάζεται αλλεργιογόνο έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης ή της επαφής με το δέρμα. Κατά την εκδήλωση της αλλεργίας το αλλεργιογόνο εισέρχεται στον οργανισμό μας και ενεργοποιεί διαδικασίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος -ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε-, παράγοντας ουσίες που τελικά αντιδρούν επί των διαφόρων οργάνων-στόχων, π.χ. στα μάτια, το δέρμα, τους πνεύμονες κλπ. Η εν λόγω αντίδραση μπορεί να μην εμφανισθεί με την πρώτη επαφή του οργανισμού με το αλλεργιογόνο αλλά μετά από επανειλημμένη έκθεση του ατόμου στο αλλεργιογόνο.
Στις πιο συνηθισμένες ομάδες αλλεργιογόνων ανήκουν το ακάρι της οικιακής σκόνης και οι μικροοργανισμοί που περιέχονται σε αυτήν, οι γύρεις των δέντρων και των λουλουδιών, τα αγριόχορτα, το γρασίδι, το τρίχωμα και το δέρμα των ζώων, τα φτερά των πουλιών, οι μύκητες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, τα φάρμακα, τα έντομα και περισσότερο οι ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό μετά από τσίμπημα αυτών και πολλά τρόφιμα και συντηρητικά.
Η ευαισθητοποίηση στα αλλεργιογόνα αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία και μπορεί να αποτελέσει την έναρξη της αλλεργικής νόσου. Οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά εμφανίζουν διάφορα αλλεργικά νοσήματα που μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε σύστημα του σώματος, τα συχνότερα των οποίων είναι το άσθμα, η αλλεργική ρινο-επιφυκίτιδα, το έκζεμα ή αλλεργική δερματίτιδα και η κνίδωση. Γενικά τα παιδιά εμφανίζουν συχνότερα αλλεργίες σε σχέση με τους ενήλικες, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορούν να εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα αλλεργίας σε μεγάλη ηλικία.
Αποτέλεσμα ερευνών αποτελεί το γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί μία σημαντική αύξηση της συχνότητας αλλά και της βαρύτητας των αλλεργικών νοσημάτων. Οι περιβαλλοντολογικοί παράγοντες όπως η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η υγρασία, ο κακός αερισμός, ο καπνός του τσιγάρου αλλά και η γενετική προδιάθεση (οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών) – που αφορά κυρίως τα παιδιά, μαζί με την έκθεση σε αλλεργιογόνα, συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών.
Έχει παρατηρηθεί ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργιών τα παιδιά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών με ή χωρίς θετικό αλλεργικό τεστ στους γονείς, τα παιδιά που παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αλλεργικών αντισωμάτων (IgE ανοσοσφαιρινών) στο αίμα κατά τη βρεφική ή την παιδική ηλικία και τα παιδιά που παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα σε αλλεργικές δοκιμασίες. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αλλεργική νόσος δε θα αναπτυχθεί σε όλα τα παιδιά που είχαν θετικές δοκιμασίες. Σε κάθε περίπτωση η στενή παρακολούθηση των παιδιών από τον παιδίατρο και η αναφορά σε αυτόν κάθε ύποπτου συμπτώματος συμβάλλει στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση – που είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών – και τον έλεγχο της νόσου.
Η πρώιμη διερεύνηση των αλλεργιών, η απομάκρυνση των υπευθύνων αλλεργιογόνων, η επικοινωνία με τον ειδικό ιατρό – αλλεργιολόγο για τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτική αγωγής ή συνδυασμός της με την ανοσοθεραπεία έχουν επιτύχει ιδιαίτερα σημαντικές επιτυχίες στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι ο εντοπισμός και η ακρίβεια στις μετρήσεις των αλλεργιογόνων που προκαλούν την κάθε αλλεργία για τον καλύτερο σχεδιασμό της αντιμετώπισης από τον αλλεργιολόγο.
Στο διαγνωστικό κέντρο BIOMEDICIN λειτουργεί αλλεργιολογικό εργαστήριο, που όπως όλα τα τμήματά του έχει πιστοποιηθεί κι εφαρμόζει το σύστημα διαχείρισης της ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2012, από το 2007. Τον Απρίλιο του 2013, διαπιστευθήκαμε από τον Εθνικό Φορέα Διαπίστευσης (Ε.Σ.Υ.Δ.), διασφαλίζοντας την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
H διαπίστευση 15189 (ΕΣΥΔ Αρ. Πιστοποιητικού 869 – 17/4/13) αφορά μεταξύ άλλων και τον προσδιορισμό ειδικής ανοσοσφαιρίνης IgE – αλλεργιογόνων με την μέθοδο αναφοράς Unicap. Είμαστε το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα που έχει διαπιστευθεί στα αλλεργιογόνα με την συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία υπερέχει στην εγκυρότητα και ακρίβεια των μετρήσεων κατά πολύ σε σχέση με άλλα συστήματα και είναι η επίσημα αποδεκτή μέθοδος από την Ελληνική αλλά και την Ευρωπαϊκή Αλλεργιολογική Εταιρία.
Δείτε την προσφορά μας για τον έλεγχο των αλλεργιών πατώντας εδώ.